Nieuws

Wij delen graag ons nieuws en handige tips!

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Wat mag je beslist niet vergeten als je een sollicitatiebrief wilt gaan schrijven? Gebruik deze tips als een checklist bij het schrijven van een sollicitatiebrief. 

1. Lees de vacaturetekst goed door en noteer alle functie-eisen

Markeer de drie belangrijkste eisen en kenmerken. Deze laat je terugkomen in de sollicitatiebrief (de overige laat je terugkomen op je cv). Sluit aan op de bewoordingen die de werkgever gebruikt. Zo laat je zien dat je de werkgever echt begrijpt.

2. Gebruik korte zinnen

Lange zinnen zijn vaak lastig om te lezen. Nou hoef je niet elke zin ultrakort te houden, maar zet na een wat langere zin bijvoorbeeld een veel kortere. En maak geen ingewikkelde zinsconstructies: maximaal één bijzin.

3. Herhaal in je brief niet wat al in je cv staat

Je kunt zeker even de belangrijkste onderdelen uit je cv noemen die betrekking hebben op deze functie. Maar zorg ervoor dat je sollicitatiebrief geen herhaling van je cv wordt. Richt je meer op het waarom: waarom heb je die opleiding gekozen? Waarom ben je in die branche aan de slag gegaan? Spits dit verhaal toe op deze werkgever.

4. Adresseer aan de juiste contactpersoon

Weet je niet aan wie je de brief moet richten? Neem dan contact op met de werkgever om de naam van de contactpersoon te achterhalen. Gebruik dus geen ‘geachte heer/mevrouw’. Extra voordeel van het contact opnemen is dat je kans hebt dat de werkgever je naam herkent bij het lezen van je brief.

5. Maak een maatwerk sollicitatiebrief

Natuurlijk, je verstuurt vaak wel tientallen sollicitatiebrieven in je zoektocht naar die ene baan. Toch moet je van elke brief maatwerk maken. Anders is het niet de moeite waard om eraan te beginnen, want de werkgever krijgt al genoeg standaardbrieven. Onderzoek de baan en de organisatie en zorg ervoor dat de werkgever die belangstelling terugziet in je brief.

6. Noem alleen ervaring die betrekking heeft op deze functie

Stel dat je solliciteert op de functie van secretaresse. Dan zijn je ervaring als postbode en vakkenvuller niet relevant voor deze vacature. Ervaring als notulist is dan wél relevant.

7. Geef duidelijk aan waarom jij goed past bij deze functie

Uit de sollicitatiebrief moet duidelijk blijken waarom jij de juiste persoon voor de functie bent. Toon dus aan met concrete bewijzen dat jij voldoet aan de eisen.

8. Vertel waarom je enthousiast bent over deze baan, bij deze werkgever

Zet niet alleen jouw geweldige kwaliteiten uiteen. Toon ook je belangstelling voor het bedrijf en de baan. Wees enthousiast en laat duidelijk merken dat jij deze baan helemaal ziet zitten. Gebruik hiervoor overtuigende argumenten zonder arrogant over te komen.

9. Volg de instructies op

Kijk goed via welk kanaal je het beste kunt solliciteren: online via een sollicitatieformulier, via e-mail of via een sollicitatiebrief.

10. Controleer op taal- en spelfouten

Voordat je de brief verstuurt: gebruik de spelcheckfunctie van je tekstprogramma. Controleer ook zelf nog elke letter van je sollicitatiebrief. En laat je brief controleren door iemand die goed is in taal. (Laatste spellingstip: het is ‘het cv’.)

Conclusie

Wees creatief in je uitingen en het belangrijkste is verdieping en voorbereiding. Zorg dat je de werkgever overdonderd met wat je weet en laat daarmee je interesse spreken.