Nieuws

Wij delen graag ons nieuws en handige tips!

Maak indruk met je sollicitatie: Zo schrijf je een geweldige motivatiebrief.

Een motivatiebrief is een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Het is jouw kans om jezelf te presenteren aan de werkgever en om te laten zien waarom jij de juiste persoon bent voor de functie. Het schrijven van een goede motivatiebrief kan echter een uitdaging zijn, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. In deze blog zal ik je enkele tips geven om een goede motivatiebrief te schrijven.

 1. Begin met een sterke opening

De eerste indruk is erg belangrijk, dus zorg ervoor dat je motivatiebrief begint met een sterke opening. Dit kan bijvoorbeeld een pakkende zin zijn die de aandacht van de lezer trekt of een persoonlijk verhaal dat aansluit bij de functie waarvoor je solliciteert.

 1. Geef duidelijk aan waarom je geïnteresseerd bent in de functie

Een motivatiebrief moet duidelijk maken waarom jij geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de inhoud van de functie, de bedrijfscultuur of de missie van het bedrijf. Geef concrete voorbeelden van hoe jouw vaardigheden en ervaring aansluiten bij de functie en waarom jij de juiste persoon bent voor deze rol.

 1. Toon enthousiasme en passie

Laat in je motivatiebrief zien dat je enthousiast bent over de functie en het bedrijf. Laat zien dat je gepassioneerd bent over het werk dat je gaat doen en dat je gemotiveerd bent om het beste resultaat te leveren. Dit kan bijvoorbeeld door voorbeelden te geven van projecten waar je aan hebt gewerkt of door te vertellen over je persoonlijke interesses die aansluiten bij de functie.

 1. Wees beknopt en duidelijk

Een goede motivatiebrief is beknopt en duidelijk. Houd de brief daarom kort en to-the-point, zodat de lezer snel een goed beeld heeft van wie jij bent en wat je kunt bieden. Vermijd jargon en vaktermen die niet relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.

 1. Sluit af met een sterke conclusie

Een goede motivatiebrief sluit af met een sterke conclusie. Dit kan bijvoorbeeld door nogmaals je interesse in de functie en het bedrijf te benadrukken en te laten zien dat je gemotiveerd bent om aan de slag te gaan. Bedank de lezer voor het lezen van je brief en sluit af met een vriendelijke groet.

 1. Wees foutloos

Ten slotte is het belangrijk om je motivatiebrief goed na te lezen voordat je deze verstuurt. Zorg ervoor dat er geen spel- of grammaticafouten in de brief staan en dat de brief er professioneel uitziet. Een foutloze brief laat zien dat je serieus bent over de functie en het bedrijf.

Samenvattend is een goede motivatiebrief beknopt, duidelijk, enthousiast en toont het waarom jij geschikt bent voor de functie. Door deze tips te volgen, vergroot je de kans dat jouw motivatiebrief opvalt tussen de vele sollicitanten en dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Het schrijven van een goede motivatiebrief vergt wat tijd en moeite, maar het is de investering waard als het leidt tot de baan van je dromen.

Hieronder vind je nog enkele extra tips die je kunt gebruiken bij het schrijven van je motivatiebrief:

 • Gebruik de naam van de contactpersoon of recruiter van het bedrijf in je brief. Dit toont aan dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf en de functie.
 • Verwijs naar je cv als je wilt benadrukken dat bepaalde ervaring of vaardigheden relevant zijn voor de functie. Vermijd echter het herhalen van je cv in je brief.
 • Maak je brief persoonlijk door bijvoorbeeld te vertellen waarom je voor deze specifieke functie hebt gekozen, of wat je aanspreekt in de bedrijfscultuur.
 • Wees specifiek in je brief. Gebruik concrete voorbeelden om je vaardigheden en ervaring te illustreren en toon aan hoe deze relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.
 • Vergeet niet om je brief te ondertekenen en om je contactgegevens te vermelden, zodat de werkgever gemakkelijk contact met je kan opnemen.

Kortom, een goede motivatiebrief is een belangrijke stap in het sollicitatieproces. Het kan bepalen of je wordt uitgenodigd voor een gesprek of niet. Door de bovenstaande tips te volgen en je brief goed na te lezen voordat je deze verstuurt, vergroot je de kans dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek en uiteindelijk de baan krijgt die je wilt. Veel succes!